Több, mit húsz év után került elő egy fénykép!

A Sínai-félszigeti Multinational Force and Observers (MFO) misszióban 1998. február 18-án, halálos közlekedési baleset szenvedett Hidvégi Attila őrmester és Molnár Lőrinc törzsőrmester.

Mindkét katona a dandár jogelőd szervezeteinél szolgált, akikről, évről évre megemlékezünk.  Attila szülei a gyermekük halála után egy emlékversenyt alapítottak Ősiben, ugyanis Attila nemcsak katona, hanem tehetséges focista is volt. Edzője Szili Gyula szintén fiatalon hunyt el, majdnem egy időben vele. A Szili-Hidvégi emlékversenyt minden év júliusának utolsó szombatján rendezik meg Ősiben. A torna előtt a város vezetése, a rokonok, ismerősök felkeresik a sírokat és koszorúkat, mécseseket helyeznek el.

Ám az idei 20. jubileumi évforduló más volt, mint a „többi”…

Ősiben, ahogyan már 19 éve, szívélyes fogadtatás várta a dandár katonáit. A sírnál, Attila egykori bajtársa osztotta meg gondolatait, történeteit, amiket együtt éltek át, ahogyan fogalmazott „Hidivel”. Ezt követően elhelyeztük a dandár koszorúját, majd egy olyan pillanat következett, ami könnyeket csalt a legtöbb ember szemébe. Attila egykori járőrtársa (aki most a beszédet mondta) 1998. február elején jött haza szabadságra a Sínai-félszigetről, de előtte még ott fényképezgetett. A fényképezőgépben volt pár üres „kocka” (ez még nem a digitális fényképezés kora) így azokat elkattintotta. Az egyik kocka Attiláról készült járőrszolgálatuk közben. Ekkor még senki sem tudta, hogy ez lesz az utolsó kép róla. A negatív tekercs húsz éven keresztül hevert egy dobozban, de most előkerült. A képet előhívattuk, bekereteztettük, majd átadtuk Attila édesanyjának és édesapjának. Megható pillanatok voltak ezek. Húsz év után került elő az utolsó fotó, ami róla készült. A szülők hangja elcsuklott…

A koszorúzás után Kotzó László polgármester egy emlék plakettet adott át, majd a helyi közösség vendégül látott minket.

Comments are closed.