Speciális képzések

Az alap- és szakkiképzések rendszerére természetesen épülnek további emelt szintű képzések is, hiszen sokak szerint egy élet is kevés lenne a szükséges ismeretek és tudnivalók elsajátítására. Emelt szintű képzések a dandár minden szakterületén megtalálhatóak. Ilyenek például a különleges műveleti haladó lövészet, haladó épületharcászat, keresztképzések, de említésre méltó a „C” kategóriás tehergépjármű, vagy harcjármű vezetés, logisztikus, szakács, ipari alpinista vagy más civil képzések is.

Hangsúlyos képzési terület a nyelvi felkészítés is, amelyet alakulatunk is többféle – saját- vagy központi szervezésű honvédségi tanfolyamokkal, illetve az egyéni törekvések segítésével – is támogat. Alakulatunk katonái a honvédségen belül kiemelt arányban vannak jelen nemzetközi műveleti területeken és jutnak ki külföldi képzésekre, amelyekhez szükséges a megfelelő szintű nyelvismeret megléte. Lehetséges külföldi képzések között megtalálható a híres USA Ranger vagy a Special Forces kiképzések, de akár külföldi mesterlövész-képzéseket vagy előmeneteli tanfolyamokat is említhetjük.

A harci búvár- vagy ejtőernyős képzéseink is nagyon vonzóak, elismertek. Ezen képességek kialakítására azért van szükség, hogy a különleges rendeltetésű feladatok végrehajtására kirendelt alegységek váratlan helyen, időben és módon legyenek képesek felbukkanni és feladatot végrehajtani.

Comments are closed.