Robbanás – tizenöt sérült! (ez a Jackal Cave 2018 gyakorlat része, nem valós esemény!)

A Jackal Cave 2018 (Sakálbarlang 2018) nemzetközi különleges műveleti gyakorlat vezetése az osztag számára ezúttal egy tömeges sérülésekkel járó szituációt „játszott be” a táborfalvai gyakorlótéren. A megrendezett történet alapján önkéntes katonák képzése közben egy robbanóanyagot tartalmazó eszköz felrobbant és súlyos sérüléseket okozott a résztvevőkben.

A hitelesség érdekében a tizenöt sérültet vegyesen alkották egészségügyi képzettségű civilek és katonák. A műsebek felhelyezése és a „sérültek” eligazítása közel két órát vett igénybe, hogy minél életszerűbb legyen a szituáció.

A sérülések a könnyű felszíni sebektől egészen a súlyos életveszélyesekig terjedtek. A különleges műveleti osztag egészségügyi állománya legelőször elvégezte a sérültek osztályozását (más néven a triage-t) valamint az első helyszíni ellátást, és előkészítette a sérülteket a kimentésre. A helyzettől függően ilyenkor a könnyű sérülteket is be lehet vonni a tevékenységbe. Az ellátásban a horvát különleges erők egészségügyi állománya is részt vett. A helyszínen meg kellett szervezni a biztosítást, számítva az ellenség felbukkanására. A könnyű sérülteket gépjárművel, a súlyos sérülteket helikopterrel szállították el. A leszállóhely átvizsgálása és a gép biztonságos bevezetése, leszállítása az előretolt repülésirányítók feladata volt. A légi egészségügyi kiürítést (MEDEVAC) egy MI-17-es helikopter hajtotta végre.

Még ha ez a feladat menedzselhetőnek is tűnik, a hadszíntéren alkalmazott „Golden Hour” szabály miatt nagy a nyomás mindenkin. Ez alapján minden súlyos sérültet akár harc közben is életben kell tartani és egy órán belül a terepről műtőasztalra kell „helyezni”. És ez most sikerült…

A dandár köszöni a támogatást valamennyi civil és katonai együttműködő szervezetnek!

Képek: H.A.

Comments are closed.