Mentáltaktikai képzésen

Pszichológiai alapokra helyezett, magas szintű épületharcászati képzésen vettek részt a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központjában.

Az intézmény taktikai házában folyó képzések legnagyobb szelete egy speciális pszichológiai tréning taktikai képzéssel ötvözve. Ennek során mindenki elsajátíthatja azt az érzelmi munkamódot, amely lehetővé teszi, hogy a szakmai munkájához kapcsolódó érzelmek támogassák, és ne gátolják a sikeres végrehajtásban.

„A kiképzésük során a katonák és rendőrök ugyanazt a felkészítést kapják, ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak rájuk, ugyanazokat a taktikai eljárásokat tanulják meg, de ugyanazokat a feladatokat eltérő módon hajtják végre. Azért dolgoztam ki ezt a lélek-taktikai tréninget, hogy a résztvevők megkapják a rendőri és katonai feladatokhoz szükséges érzelmi támasztékokat, vagyis hozzá kell, hogy alakítsuk az érzelmi működést a feladathoz.” – mondta Végh József kriminálpszichológus, az intézkedés-lélektaktikai tréning kidolgozója. Hozzátette: a hazai mentáltaktikai tréning a világon egyedülálló, számos országban még csak kidolgozás szintjén van.

A feladatok végrehajtásában a szolnoki Különleges Rendeltetésű Dandár különleges műveleti és rohamlövész csoportjaiban szolgáló katonák vettek részt. „A három hetes képzés első két hetében a csoportjaink harceljárásait egységesítettük Szolnokon, jelenleg pedig ennek mélyebb, pszichológiai alapokra helyezett felkészítését hajtjuk végre” – mondta a foglalkozás vezetője, hozzátéve, minden csoportból 1-2 katona vesz részt a képzésen, így az egységesített taktikát mindenki a saját csoportjába tudja visszaforgatni.

Végh József hozzátette: a tréninget úgy építette fel, hogy az adott szituációnak mindig legyen egy fő, illetve egy rejtett célja. Ezen keresztül mindig valami jogi helyzetet, pszichés elemet, vagy taktikai elemet akar bemutatni. Ez egyrészt nagyon jó tesztprogram, másrészt új ismereteket is lehet tanítani rajta keresztül.

„A szolnoki katonák tapasztaltak, jól felkészültek, így olyan szituációkat állítottam össze számukra, amelyek a valóságban is előfordulhatnak. Ennek során az extrém stressz szintjéig juttatom el őket. Tudni kell, hogy manapság a terrorcselekményeket sem mindig felnőtt férfiak követik el, hanem akár nők és gyerekek is. A mostani tréningszituációban például a terroristák egy csecsemőnek látszó babatárgyat is tartanak a kezükben, hiszen az életben is előfordulhat, hogy a terrorista oda rejti el a fegyverét. Emellett fel kell készülni arra, ha a katona akár női sikolyt, férfi halálhörgést vagy gyereksírást hall.” – tette hozzá a kriminálpszichológus.

Eközben folyamatosan zajlik a tréning, a különleges katonák folyosóról folyosóra, szobáról szobára, folyamatos biztosítás és kommunikáció mellett – minden eshetőségre felkészülve- közelítik meg az utolsó szobát. A rajtaütés hirtelen történik, a benyomuló katonák több nyelven is felszólítják az ott tartózkodókat a megadásra. Azonban van, amikor a szép szó nem elég. A fegyvert rántó és a katonák életére törő személyeket célzott lövésekkel teszik ártalmatlanná. Amíg a többi célszemélyre bilincs kerül, átvizsgálják a helyiséget, majd a parancsnok kiemelést kér. „Az elmúlt években a csoportok szeparáltan, önállóan dolgoztak, a harceljárásaikban apróbb különbségek előfordulhattak a csoportok között, de ezeket a különbségeket úgy gondolom, most sikerült korrigálni” – mondta a foglalkozás vezetője.

Comments are closed.