Magyar különleges műveleti katona ugrott a felhőkarcolók közé az Egyesült Államokban

Az Amerikai Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságán (United States Special Operations Command-USSOCOM) tartós katonai külszolgálatot ellátó Sánta Gábor ezredes nem kis kihívásokkal járó katonai ejtőernyős ugrást hajtott végre Tampában (Florida), a USSOCOM parancsnoka által rendezett globális különleges műveleti parancsnoki konferencia keretein belül. Az idén májusban megrendezett konferencia egyik kiemelkedő eseménye volt az a dinamikus bemutató, ahol a USSOCOM parancsnokságra törzstiszteket delegáló nemzetek különleges műveleti katonái demonstrálták a nemzetek közti együttműködési képességet a különböző sztenderd harceljárások, kommunikáció, valamint a fegyverzet és technikai eszközök tekintetében, mindezt földön, vízen levegőben.

A demonstrált helyzet alapját egy túszszabadítási akció képezte, ahol a túsz maga a tampai polgármester volt. Sánta ezredesék a szabadeső ejtőernyős csoporttal az akciót biztosító alegységek részeként 2000 méteres magasságból hajtották végre az ugrást és a tampai belvárosban lévő öbölbe értek vízre, majd hajtották végre a biztosítási feladatokat a földön és vízen érkező végrehajtó csoportok feladatainak ellátásához. Az ugrás végrehajtását nehezítette a kissé zord időjárás és a terep valós bonyolultsága, mivel a vízre érkezés helyét felhőkarcolók, és számos, a vizet átívelő híd veszi körül. Az ejtőernyős csoport további tagjai a kolumbiai, szingapúri, olasz, román és amerikai különleges erők állományából kerültek kiválasztásra.

Az alapos felkészülésnek és a meglévő képességeknek köszönhetően az ugrás és a teljes bemutató sikeresen végrehajtásra került, amit a tampai polgármester, a több tízezres közönség és a világ több, mint 70 országából érkező különleges műveleti parancsnokai és vezénylő zászlósai is nagy elismeréssel méltattak.

Sánta ezredes az ejtőernyős képesítéseit a 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű dandár jogelőd alakulatainál szerezte (MH 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóalj, MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj). Képesítései elismeréseként a HM HVK Főnöke az aranykoszorús ejtőernyős fokozatot adományozta Sánta ezredesnek 2012-ben.

Comments are closed.