Katonai alap- és szakkiképzés

A különleges rendeltetésű dandár egy összetett és sokoldalú szervezet, amelynek többféle szemléletű és beállítottságú katonákra van szüksége. A dandárhoz jelentkezők alapkiképzésüket követően, vagy több éves más alakulatnál eltöltött szolgálati évek után érkeznek alakulatunkhoz.

Az új jelentkezők először egy nyolchetes úgynevezett szakalapozó kiképzésen vesznek részt, amelyen új ismereteket szereznek és elsajátítják a különleges műveleti feladatok ellátásához szükséges alapokat, valamint közösen megtaláljuk „testhezálló” beosztásokat számukra. Többször előfordul, hogy olyan jelentkezők, akik alapvetően támogató feladatokra tartják magukat alkalmasnak, a nyolc hetes kiképzést követően akár harcoló alegységekben is helytállhatnak. Ilyen esetekben az egyén döntésén múlik, hogy milyen szakmai irányvonalat választ. Az esetek többségében azonban „lemorzsolódás” történik, azaz a képzés elején ambiciózus, sok esetben nem megfelelő önismerettel rendelkező jelentkezőről kiderül, hogy az aktuális mentális és fizikális „versenyformája” még nem elég. Ebben az esetben sincs ok az aggodalomra, hiszen ezen személyek akár későbbiekben is újra próbálkozhatnak.

Támogatók: A Különleges Műveleti Erők tevékenységeihez, komoly, összetett, magas szakmai ismeretek igénylő támogatás szükséges. Alakulatunk, kimagasló hazai- és nemzetközi elismertsége nem lenne fenntartható a támogatási feladatokat végző szakemberek magas fokú és áldozatos szolgálata nélkül. A szakalapozó kiképzés elvégzése után a Harctámogató Osztag vagy a Logisztikai Század szakmai képzésein az új katonák elsajátíthatják a feladatok kiszolgálásához, támogatásához szükséges ismereteket, mint például raktárvezetés-anyagkezelés, élelmezés, ügyvitel, különféle gépjárművezetés, technikai eszközök javítása, és így tovább.

Rohamlövészek: Az első vonal! A rohamlövész osztagokba vágyók és bekerülőkre, különleges lövész felkészítés vár. A jelentkezőknek lehetőségük adódik mélyen bevésődő ismeretanyagok elsajátítására, melyeket akár „álmaikból felriadva” is képesek alkalmazni. Ilyenek például a raj és szakasz-szintű, kisalegység-kötelékben végrehajtott harctevékenységek, mozgásmódok, valamint felderítés, lesállás-rajtaütés, illetve légi roham deszant feladatok hatékony végrehajtása. A kiképzés során külön hangsúlyt fektetünk a lövészkatonák nevelésére, az általános rátermettség, valamint önbizalom erősítésére.

Különleges műveleti katonák: A csendes profik! A leghosszabb, legösszetettebb képzéssel rendelkezők. Ezen a majdnem egy éves, változó intenzitású képzésen a folyamatos tanulás, a tesztek, az értékelések sorozata állít kihívásokkal teli lehetőséget a jelentkezők részére. Itt nem csak az egzakt szellemi- mentális- fizikai felméréseknek és a kiképzőknek kell megfelelni, hanem egymásnak is. Csapatjátékosok és jól terhelhetők képesek a bennmaradásra. A jelöltek a különleges műveleti alapképzés végén bekerülhetnek az alakulat különleges műveleti csoportjainak egyikébe. Itt akár műveleti területeken is speciális beosztásban és feladatokban szolgálhatják hazánk és nemzetközi szövetségeink érdekeit. A teljesség igénye nélkül ezen feladatok lehetnek akár kutatás-mentés, kábítószer-ellenes és terrorizmus-ellenes műveletek, túsz-mentés, humanitárius segítségnyújtás, propagandatevékenységek, biztonsági-segítségnyújtás, különleges felderítés, közvetlen műveletek, és így tovább.

Comments are closed.