Fejlesztés

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter március végén a Visegrad 4Sight 2018 különleges műveleti gyakorlat utolsó napján, Szolnokon, új, ultrakönnyű taktikai járműveket adott át a különleges rendeltetésű dandárnak.

A tárcavezető szerint a Visegrádi Négyek katonái kiválóan együtt tudnak működni, és nagy szükség van arra a speciális tudásra, amivel rendelkeznek. Dr. Simicskó István elmondta azt is, hogy a tárca szeretné továbbfejleszteni a különleges műveleti képességet, de a távlati cél az, hogy 2026-ra a Magyar Honvédség egy valóban professzionális hadsereggé váljon

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök azt mondta, ez volt az első alkalom, hogy a visegrádi országok különleges műveleti katonái együtt vehettek részt egy ilyen kiképzésen. Emlékeztetett, néhány éve kezdték el kiépíteni a különleges műveleti képességet a honvédségen belül, s mostanra a katonák kiválóan elsajátították azokat a készségeket, amelyekre szükség van a feladataik ellátásához. A vezérezredes elmondta azt is, hogy a gyakorlatot a visegrádi országok vezérkari főnökei is megtekintették a gyakorlat ideje alatt és elégedetten nyilatkoztak a katonák felkészültségéről.

Sándor Tamás dandártábornok, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka elmondta: a lengyel és a szlovák partner csapatokat küldött a gyakorlatra, míg Csehország és Ausztria megfigyelőként vett részt rajta. A katonák egyebek mellett légi műveletekben és lőgyakorlatokon vettek részt, de a kiképzés tartalmazta az úgynevezett taktikai házban való feladat-végrehajtást is. A különleges katonáknak most először volt lehetőségük a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékosokkal közösen gyakorlatozni.

A rendezvényen dr. Simicskó István átadta Sándor Tamásnak, az új Polaris MRZR 4 ultrakönnyű, 4-6 fő szállítására alkalmas, szinte bármilyen terepen bevethető járműveket. Mint elhangzott, a 12 jármű a különleges katonák műveletein túl a hagyományos hadviselés során és a békeműveletekben is bevethető. Megoldható velük két sérült hordágyon való szállítása, de bevethetők katasztrófavédelmi helyzetben vagy a határvédelemben is.

 

Comments are closed.