COMBAT READY (harckész) minősítést kapott a dandár két osztaga

Megszerezte a „combat ready”, vagyis a „harckész” minősítést az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár két osztaga a SOFEVAL (Special Operations Forces Evaluation) ellenőrzés során. A katonáknak – a számtalan elvárás között – tömeges sérüléssel járó eseményt is meg kellett oldaniuk.

tot_8394.jpg

A két osztag a Black Swan 2019 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat részeként szerezte meg a „harckész” minősítést. Ez azt jelenti, hogy a katonáknak a valóságot élethűen modellező feladatsorokat kellett végrehajtaniuk, ráadásul úgy, hogy előtte nem voltak beavatva ezek részleteibe. A különlegesek így a korábbi tapasztalataikra, illetve a kiképzéseken megszerzett tudásukra számíthattak. A két osztag teljesítményéről elismerően nyilatkoztak az ellenőrök, pedig legalább ezerféle szempont alapján osztályozták a munkájukat.

Június 19-én, szerdán a rohamlövész osztagnak úgynevezett tömeges sérüléssel járó eseményt (Mass Casualty, MASCAL) kellett megoldania a táborfalvai gyakorlótéren. A katonák nem tudták előre, hogy riasztást fognak kapni, mégis percek alatt a helyszínre értek, majd megkezdték a menthető sérültek kiválogatását és biztonságba helyezték őket. Dr. Joó Péter őrnagy, a dandár egészségügyi központjának parancsnok-helyettese, a gyakorlat egyik ellenőre kérdésünkre elmondta, az elképzelt szituáció szerint egy robbanás történt, aminek összesen öt halottja és tíz sérültje volt.

tot_8411.jpg

„Az ő ellátásukat kellett megszerveznie az osztagnak, amely egy készenléti alegységgel jelent meg a robbanás helyszínén. Az osztag nagyon jól teljesítette a feladatot: kiürítették az úgynevezett kárhelyet, majd kórházba juttatták a súlyos és a könnyű sérülteket” – fogalmazott az őrnagy, hozzátéve, mivel ez egy NATO-felmérés volt, a katonáknak szigorú szabályok szerint kellett eljárniuk: biztosítaniuk kellett a helyszínt és fel kellett mérniük a károkat, illetve a sérüléseket.

Ezt követte az úgynevezett triázs, ami a sürgősségi ellátásban a betegosztályozást jelenti, s amely során a sérülés súlyossága szerint állítják fel a beavatkozás sorrendjét. A betegeket hordágyakra tették, majd a speciális katonai járműveken elszállították az végső ellátás helyszínére. A sérülteket a Magyar Vöröskereszt önkéntesei játszották. A gyakorlaton jelen volt Sándor Tamás dandártábornok, a dandár parancsnoka is.

Black Swan 2019 elnevezésű gyakorlaton hat nemzet mintegy 700 különleges műveleti katonája vett részt.

tot_8822.jpg

Fotó: Tóth László

Comments are closed.