Cél a biztonságos repülés…pilóta nélkül

Feladatokkal teli időszakhoz érkezett az alakulat felderítő szakállománya. Kezdetét vette a Raven RQ-11B típusú pilóta nélküli légi-jármű kezelői és oktatói felkészítés. A leendő kezelők különböző kurzusokon gyarapíthatják tudásukat. A fő cél a jelenleg már tapasztaltnak számító, a repülő eszköz üzemeltetésében jártas állomány oktatói vizsgájának eredményes teljesítése. Másodlagos célként új kezelőállomány felkészítését tűzték ki célul.

Az Állami Légügyi Hatóság által akkreditált pilóta nélküli légi járművek (M-UAS) tanfolyamot nyolcan kezdték meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kihelyezett szolnoki tanszékén. A négyhetes képzés során az első két hétben délelőttönként a tanárokkal kapcsolatot tartva tanteremben vették át a tananyagokat, majd a délutáni foglalkozásokon online tesztek kitöltésével folyt az önképzés. A további két hétben a hallgatók a korábban biztosított tananyagból készültek és online teszteket töltöttek ki. A felkészítést nagyban segítették a próbatesztek is, amelyeken a hallgató folyamatosan leellenőrizhette az aktuális tudásszintjét.

Ezt követően az állománynak vizsgateszt kitöltésével kellett bizonyítania felkészültségét 2*45 perc időtartamban. Miután mindenki sikeresen vette az akadályt, megkapták a Pilóta Nélküli Légijármű Rendszerkezelő Alaptanfolyam elvégzését igazoló oklevelet.

Ez az okirat biztosít átjárhatóságot a különböző géptípusok között, és lehetővé teszi a típusképzési vizsgára való belépőt.

A típusképzés már a konkrét pilóta nélküli géptípusra való gyakorlati felkészítésekből áll. A leendő kezelők testközelből ismerkednek meg a Raven RQ-11B eszköz kezelésével. A kitűzött cél az elméleti oktatásokon túl az eszközzel való önálló, biztonságos repülés. Az eredményes tesztrepülések után az „éles” vizsgarepülések végrehajtása következik majd az Állami Légügyi Hatóság kijelölt vizsgabizottságának szigorú ellenőrzése mellett. Jelenleg az állomány erre a feladatra készül.

  

  

 

 

Comments are closed.