BLACK SWAN 2019 – SZAKMAI NAP – KÉPGALÉRIA+VIDEO

Mintegy 700 külföldi és magyar különleges katona bizonyított a Black Swan gyakorlaton

tun_6981.jpg

Számos rendkívül látványos mozzanatot mutattak be a különleges műveleti katonák a június 2-től június 21-ig tartó Black Swan 2019 gyakorlat nyílt napján. A felvonuló haditechnika önmagáért beszél: bemutatkozott az MC-130-as repülőgép, a Cougar helikopter és az CV-22-es (Ospray) helyből felszállni képes repülőgép is. Ezek mellett bevetették a Gripen vadászgépeket, valamint a Mi-24-es és a Mi-17-es helikoptereket. A magyar, amerikai, szlovén, észak-macedón, horvát és szlovák különleges műveleti katonák azt mutatták be, hogy miként kell szakszerűen elfoglalni egy katonai repülőteret – mondta Sándor Tamás dandártábornok.

„A bemutató zökkenőmentesen lement, és nagyon fontos, hogy begykorlás nélkül tudtuk végrehajtani, hiszen csak egy terepasztalon kaptak instrukciókat a katonák. Fontos elmondani azt is, hogy a gyakorlat két és fél héttel ezelőtt kezdődött – törzsmunkával és feladatkidolgozással, majd pedig az egyes csoportokat alkalmaztuk is – és még két hétig tart, tehát amit most láthattunk csak egy kis szelete az egésznek” – fogalmazott a parancsnok. A gyakorlat nemcsak Magyarországon zajlik, hiszen a horvát fél a haditengerészeti képességével járul hozzá a végrehajtáshoz, s ők Split környékén dolgoznak.

tun_7307.jpg

A dandártábornok kitért arra is, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként megkezdődött a regionális különleges műveleti parancsnokság kialakítása. A parancsnokság bizonyos részei most először léptek működésbe a gyakorlaton. Ezzel párhuzamosan az Egyesül Államok egy speciális különleges műveleti parancsnokságot telepített, amely a kiképzés koordinációját végzi. A regionális parancsnokság egyébként 2025-re kell elérje a teljes műveleti képességet – mondta a parancsnok.

Kirk Smith vezérőrnagy, az Európában állomásozó Amerikai Különleges Műveleti Erők parancsnoka lapunknak úgy fogalmazott, kiváló volt az együttműködés a különböző nemzetek katonái között, s jól működött a magyar fél által biztosított irányítás is. A gyakorlat kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a szövetséges nemzetek különleges műveleti katonái megismerjék egymás eljárásait, erősségeit és határait, főként pedig azt, hogy miként tudják egymást a leghatékonyabban segíteni a harctéren. „Nagyon jó az együttműködés a magyar és az amerikai katonák között, s minden egyes alkalommal, amikor együtt dolgozunk, tanulunk egymástól valami hasznosat, ami pedig a fejlődés záloga” – fogalmazott a vezérőrnagy.

tun_7326.jpg

Szöveg: honvedelem.hu

Fotók: Rácz Tünde (HM Zrínyi Média)és Pena, Elizabeth SSG (SOCEUR, PAO branch)

Comments are closed.