Amerikai hét a különleges dandárnál

Mozgalmas hetet zártak az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái. A dandárnál folyó kiképzések mellett március második hetében huszonegy Army Achievement Medal kitüntetést kaptak a katonák. A hét második felében James B. Linder vezérőrnagy (US), a NATO Afganisztáni Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság parancsnoka látogatott el a különlegesekhez.

„…Ez a kitüntetés a munkájuk gyümölcse…!” – Mondta Sándor Tamás dandártábornok, az alakulat parancsnoka a sorakozón, majd köszönetet mondott és gratulált annak a huszonegy katonának, akik átvették az Army Achievement Medal-t. Az amerikai kitüntetéseket Donald R. Baker ezredes, az Amerikai Egyesült Államok Budapestre akkreditált véderő attaséja és Brittany D. Stewart ezredes, Office of Defence Cooperation (ODC) Chief, ODC vezetője adta át. A magas rangú amerikai vezetők gratuláltak és szintén köszönetüket fejezték ki, azért az áldozatos munkáért, amit a különleges dandár katonái nyújtottak és nyújtanak az afganisztáni kiküldetésük során. A kitüntető okleveleken a következő szöveg áll:

„…A kitüntetésben részesülő magyar különleges műveleti katonák missziós tevékenységük során, kiváló teljesítményt nyújtva segítették a Resolute Support Mission (eltökélt támogatás) és Operation Freedom Sentinel (szabadságért hadművelet) missziók eredményes és sikeres végrehajtását. A katonák teljesítménye, szaktudása és szolgálat iránti elkötelezettsége nagyban hozzájárult a kontingens küldetésének sikeréhez. A katonák cselekedetei összhangban voltak a katonai szolgálat legnemesebb hagyományaival és hűen tükrözték a NATO Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (Afganisztán), a Különleges Műveleti Egyesített Alkalmi Harcikötelék (Afganisztán) és a Magyar Különleges Műveleti Erők elkötelezettségét és szerepvállalását az afganisztáni hadszíntéren…”

A dandár, több mint egy évtizede szoros kapcsolatot ápol az amerikai különleges erőkkel, de az, hogy egy héten belül három magas rangú katonai vezető is ellátogasson az alakulathoz, még így is ritkaság számba megy. James B. Linder vezérőrnagy (US), a NATO Afganisztáni Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság parancsnoka tett udvariassági látogatást a dandárnál. A Vezérőrnagyot, Sándor dandártábornok tájékoztatta a katonai szervezetről, kiemelve az afganisztáni szerepvállalást.

A tájékoztatás után a program az úgynevezett taktikai házban folytatódott egy imitált súlyos sérült ellátásával. A kitalált művelet során a különleges erők katonái behatoltak egy épületbe, ahol egy nemzetközi körözés alatt álló terrorista személy tartózkodott. A behatolás során tűzharc bontakozott ki, melyben egy katona súlyos sérülést szenvedett. A sérült állapotát a helyszínen stabilizálták majd hordágyon kivitték az épületből, de a harc folytatódott tovább. Ezt követően a terrorista személyt a különleges erők ártalmatlanították, és az épületet megtisztították.

James B. Linder vezérőrnagy megköszönte a tájékoztatást és a bemutatót. A látottak alapján, elismerően nyilatkozott a katonák magas szintű szakmai felkészültségéről. A Vezérőrnagy bízik benne, hogy pályafutása során, minél több magyar különleges műveleti katonával fog együtt szolgálni.

 

Comments are closed.