“…a sporttal lépésről lépésre szakítja át az ember a korlátait…”(Szabó Szilvia százados)

A dandár testnevelő tisztjével Szabó Szilvia századossal beszélgettünk:

Mi az Ön története, hogyan lett a Magyar Honvédség megbecsült tagja?

Az egri tanárképző főiskolára jártam testnevelés szakra, ahol 2000-ben szereztem meg a testnevelő tanári diplomámat. A tanítói munkát Mezőtúron, a volt általános iskolámban kezdtem, közben levelező tagozaton tanultam a Testnevelési Egyetemen. Már Szolnokon dolgoztam, mikor a dzsúdós barátaim ajánlották, hogy legyek katona. Felkerestem a toborzó irodát és 2002. december elsején az MH 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóaljnál kezdtem honvéd rendfokozatban. Debrecenben, Székesfehérvárott, Győrben is szolgáltam, majd visszatértem Szolnokra. Jelenleg az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál teljesítek szolgálatot testnevelő tisztként.

Mi indította el a küzdősport felé? Milyen eredményei születtek a sportolói pályán?

Mezőtúron születtem és itt is nőttem fel. Az életemben kiemelkedő szerepet játszik a sport: nyolcévesen kezdtem karatézni, atletizálni, kézilabdázni. Első edzőm Szűcs István volt, akinek rengeteget köszönhetek. Igazi jellemformáló pedagógus, aki nagyon erős kis csapatot formált belőlünk és igazi felnőttekké, igaz emberekké váltunk a kezei alatt. Természetesen a biztos családi háttér is rengeteget számított. Szerencsémre a testnevelő tanáraim-Bánkiné Czikkely Zsuzsanna, Mérai Istánné, Dr. Rákos Etelka- is mindvégig támogattak. Húszévesen ismerkedtem meg a sportpályámat meghatározó dzsúdóval. Az elmúlt években számos sikert értem el ebben a sportágban: 2006-ban a katonai judo világbajnokság hetedik helyezettje voltam és ugyancsak hetedik lettem a Katonai Világjátékokon is. 2008-ban elnyertem a Magyar Honvédség legeredményesebb női sportolója címet, míg 2010-ben, 2015-ben és 2016-ban bronzérmet szereztem a Masters Judo Európa Bajnokságon. 2016 novemberében az amerikai egyesült államokbeli Fort Lauderdale városában megrendezésre kerülő 8. IJF (International Judo Federation) veterán dzsúdó világbajnokságon 70 kilogrammos súlycsoportban küzdöttem többszörös Európa- és világbajnok francia, valamint mongol ellenfelekkel, ahol a döntő mérkőzésen leszorítással győztem, így ezüstéremmel térhettem haza.

Kinek ajánlja a küzdősportokat?

A küzdősportot mindenki számára ajánlom, sosem késő elkezdeni, akár az erőnlét fejlesztése és az állóképesség fokozása, akár az önvédelem alapjainak elsajátítása a cél.  Kitartásra, önfegyelemre és magabiztosságra nevel, mely az élet bármely területén hasznosítható és előre visz.

A szülei hogyan viszonyulnak a hivatásához és a sportkarrierhez?

A szüleim mindenben támogatnak, az élet bármely területén. Persze féltettek is. Soha sem próbáltak hátráltatni, elmondták a véleményüket, próbáltak terelgetni, de amit a fejembe veszek, azon nem tudnak változtatni. A katonai hivatásról pedig úgy gondolom, hogy bármelyik szülőt büszkeséggel tölti el, ha gyermeke a haza szolgálatába áll. Természetesen féltenek, de büszkék rám, hogy nőként keményen, magabiztosan helytállok.

Mi a legfrissebb élmény a sportolói karrierjében?

  1. november 17-én, idén hatodik alkalommal rendezték meg a TEK BUDO- és Küzdősport gálát Budapesten. A verseny a rendvédelmi szervek tagjai számára több kategóriában adott lehetőséget a megmérettetésre különböző küzdősportok több számában is. 2011-2017 között több számban ( K-1, dzsúdó, combat-grappling, gi-grapplimg, no gi-grappling) mérettettem meg magam, jelentős sikerekkel. Ebben az évben dzsúdóban és combat grappling-ben neveztem. A több számban való részvétel azért is számított kihívásnak, mert a nőknél nem volt életkori bontás. Sokat segített, hogy a többi katonával kölcsönösen buzdítottuk egymást a tatami mellett. A kitartásomnak köszönhetően a combat grappling-et küzdelmes mérkőzés után aranyéremmel zártam, melyre nagyon büszke vagyok, tekintettel a legyőzött sporttárs korábbi eredményeire és életkorára. Dzsúdó versenyszámban bronzéremmel sikerült hazatérni a küzdőtérről. A Honvéd Vezérkar Főnök által adományozott „Legharcosabb női versenyző” különdíját is nekem ítélték a rendezők. Jövőre is itt a helyem, hogy képviseljem a Magyar Honvédséget ezen a rangos megmérettetésen.

Zárszóként csak annyi, nagyon örülök, hogy gyerekkorom óta sportolok. Hihetetlenül szerencsés embernek érzem magam, mert rengeteg barátot köszönhetek a sportnak mindenfelől. Csodás pillanatokat élhettem át. Bíztattak és biztathattam másokat. Keményebb, kitartóbb, céltudatosabb lettem. Meg tudtam mutatni, tanítani másoknak, hogy a sporttal lépésről lépésre szakítja át az ember a korlátait.

GRATULÁLUNK!

 

Comments are closed.