A dandár katonái MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) képzésen vettek részt a németországi Grafenwöhr katonai bázison. Az akna elleni védelemmel ellátott páncélozott jármű családon belül a MaxxPro típus vezetésére és kezelésére készítették fel a leendő kezelőket.

Az egyhetes képzés február közepén kezdődött. A kiképzés célja az volt, hogy felkészítse azokat a missziós területre készülő gépjárművezetőket, akik tervezetten ilyen típusú eszközöket kezelnek majd. Talán kicsit furcsán hangzik, a „kezelnek” kifejezés, de a jármű komplexitásából adódóan ez érthető.

A katonák többek között kipróbálhatták azt is, hogy milyen „vakon” vezetni. A jármű ablakait és visszapillantó tükreit kitakarták, így „csak” a beépített kamera rendszer segített a tájékozódásban. A kiképzésen résztvevők gyakorolták a sérült és borult jármű elhagyását is (rollover training) valamint teljesíteniük kellett a nehéz terepen való közlekedést (vizesárok, emelkedők). A kiképzők a lehető legtöbb ismeretet adták át, amelyért ezúton is köszönet illeti őket.

Az amerikai kiképzők meglepetéssel is szolgáltak. Katonáinknak megmutatták azt az őrtornyot, ahol Elvis Presley katonáskodott, és azt a téglát, amelybe bevéste nevét. Elvis Presley 1958. március 24-én kezdte meg katonai szolgálatát Fort Chaffeeban, ahol, mint mindenki másnak, neki is formára nyírták a haját és megkapta formaruháját a többi általános intézkedés mellett. A texasi kiképzés után Presley 1958. októberében a németországi Friedbergbe került és ott folytatta a szolgálatot. Elvis egyébként a médiával együtt szintén azt gondolta, hogy zenei karrierjétől elbúcsúzhat, mindenki elfelejti, mire leszerel, de szerencsére nem így lett.

Fotók: Spisák Emil ftőrm.

Comments are closed.