A barlangba csak tiszta „Sakál” térhet vissza. Egy illegális vegyi labort vettek célba a különlegesek (Nem valós esemény – ez a Jackal Cave 2018 gyakorlat része!)

A Jackal Cave 2018 (Sakálbarlang 2018) nemzetközi különleges műveleti gyakorlat vezetése ezúttal jól „befűtött a barlangba”. Egy szerencsére nem szokványos, viszont rendkívül magas kockázatú feladatot készítettek elő az osztag számára. Az osztag az elmúlt két hét során összegyűjtött információiból aggasztó kép rajzolódott ki. Látókörükbe került egy vegyész, aki ismert kapcsolatokkal rendelkezik a terrorista csoport vezetőivel. A múlt heti „bombagyár” elleni művelet során megszerzett információkból kiderült, hogy nagyobb mennyiségű mérgező gázok előállításához alkalmas vegyianyagot szállítottak a Dunántúlra. Végül információt kaptak arról, hogy egy elhagyatott helyen hirtelen a terroristákhoz köthető autók szállítottak fémhordókat és egyéb laborfelszereléseket. A „kirakó” összeállt: ha felbukkan a vegyész a gyanús objektum területén, akkor valószínűsíthető, hogy a terrorista csoport egy vegyi üzem kialakításán dolgozik, hogy majd ott fegyvereket állítson elő.

Erre reagálva a többnemzeti különleges műveleti osztag egy horvát felderítő csoportot küldött a területre, hogy figyeljék meg az épület körüli mozgásokat. A felderítők jelentései alapján beigazolódott a gyanú. Az osztag azonnal megkezdte a felkészülést, hogy felszámolja a terroristák kezén lévő vegyi labort. Az akciót jelentősen nehezítette, hogy a célpont a Sakálbarlangtól 150 km-re volt és az érkező magyar különleges erőknek vegyivédelmi felszerelésben kellett végrehajtani az akciót. A magyar csoportot a labortól tisztes távolságban tette ki a MI-17-es helikopter, imitálva, hogy a gép zaját könnyen meghallhatják a terroristák. Az érkező különleges erők tűzharcba keveredtek a labort védő fegyveresekkel, mely során a bejátszásban mindkét oldalon volt veszteség. Ám ezzel még nem volt vége a napnak, hiába kerültek ki győztesen a „Sakálok”: mérgező vegyi anyagok kerültek a levegőbe. Az osztag a tervezés során már számolt ezzel a lehetőséggel, így a helyszínre rendelték az előre felkészített vegyivédelmi szakemberekből álló mentesítő csoportot és azonnali vegyi mentesítést kértek. A mentesítőcsoport a műszeres vizsgálatok után kijelölte a fertőzött terület határát, felállították a mentesítő pontot és megkezdték a katonák vegyimentesítését. Addig senki sem vehette le a vegyivédelmi ruháját illetve a felszerelését, amíg nem semlegesítették a rárakódott mérgező anyagot.

A korábban bejátszott események közül talán ez volt a leginkább megterhelő mind fizikálisan, mind mentálisan is (akik viseltek már gázálarcot azok tudják…).

A dandár köszöni a támogatást valamennyi együttműködő civil és katonai szervezetnek!

Comments are closed.